Mer om de gutniska tävlingarna på Gotland

Flera av de gutniska lekarna

Eftersom de gutniska lekarna är en av de störst tävlingarna som händer på Gotland fortsätter vi att beskriva flera av dessa (lekar). Det finns många intressanta tävlingar som är värda att veta mer om.

Värsta ”källing” på stång eller herre på stång

Den här leken går till på följande sätt: Två personer sitter mitt emot varandra på en stång, med ett mellanrum på ett armlängds avstånd från varandra, och de har en kudde i sin hand. Nu gäller det att med kuddarna slå ner sin motståndare, så han/hon ramlar ner på marken, eller slår kudden ur handen på motståndaren,

Dra hank

Denna lek var väldigt vanlig på bondgårdar som fanns på Gotland under den tiden när drängarna skulle få sin chans att få visa hur starka de var. Två deltagare sitter på marken med sina ben böjda, fotsulorna ska vara mot varandra, och den kraftiga pinnen håller de mellan sig. När en signal ljuder, gäller det att dra pinnen mot sig så fort som möjligt så att motståndaren är tvungen att lyfta sig från marken.

Gutnisk femkamp

Denna tävling består av fem delar, precis som lekens namn, när den sista grenen är kvar ska de finnas två eller kanske fyra stycken tävlande kvar. Den första grenen kallas ”Ränne i kämp”, och den består av 60 till 100 meters löpning. Andra grenen är längdkast med varpa, det gäller alltså att kasta en stenvarpa så långt du kan, noggrannhet är inget som behövs, det är bara att kasta. Tredje grenen kallas ”Haugstikel” och här innebär det att hoppa höjd, där de tre som hoppat högst går vidare till den fjärde grenen, som är stångstörtning, här ska du kasta en stång som väger mellan sexton och tjugosex kilo så långt du kan. Den femte och sista grenen, ryggkast, som också är den slutgiltiga, är en brottningsmatch, där de som tävlar tar ett livtag om varandra, och här gäller det att få sin motståndare på rygg utan att ta krokben på varandra.