Idrotter på Gotland

Orientering på Gotland

Här ska vi ta upp några olika idrotter på Gotland, denna underbara ö, med en natur som du inte vill missa. Börja gärna med en träningsvecka på Gotland under sommaren, nu i skrivandets stund finns det nya uppdateringar om vad som händer inom orientering på Gotland 2018, både när det gäller träning och olika tävlingar. Orientering är en bra form av träning, du utvecklar din fysik, och tycker du orientering är roligt blir du även en duktigt tekniker, på så sätt att du lättare och lättare hittar kontrollerna, och lär dig springa fortare på stigarna i skogarna.

Olika orienteringsgrenar

Vi berättar här på vår hemsida om några olika orienteringsgrenar, och förhoppningsvis hittar du någon gren som passar dig. Det finns fyra olika orienteringsgrenar: orienteringslöpning, mountainbike-orientering, precisionsorientering och skidorientering som givetvis inte är aktuell under sommaren.

Orienteringslöpning

Detta är den vanligaste formen av orientering, där du springer i skogen och letar efter olika kontroller, som är markerade på en karta i en viss ordning.

Mounteinbikeorientering

Här är det cykling som gäller, du cyklar dig fram med en mountainbike på skogens stigar, och precis som i orienteringslöpning letar du efter kontroller som är markerade på en karta, i en speciell ordning.

Precisionsorientering

I denna tävling kan alla delta, det har ingen betydelse i vilken ålder du är i, inte vilket kön du har, eller om du har något problem med din rörelseförmåga. Här är det en terräng som är lättframkomlig som gäller, sitter du i rullstol kan du också delta. Själva längden på banan är kort och tiden är väl tilltagen. Det finns fem olika skärmar vid varje kontroll, där ska du utan att behöva lämna vägen eller stigen bestämma vilken av skärmarna som sitter korrekt enligt kontrollbeskrivningen och kontrollringen som finns på kartan.

Skidorientering

Denna gren är inte aktuell nu på sommaren men vi tar upp den ändå. I denna orienteringsgren åker du skidor på olika stigar och letar givetvis även kontroller som finns utsatta i en viss ordning på en karta.