Stångaspelen
Denna tävling är specifik för Gotland, den anordnas varje år, under den andra helgen i juli och varar i fem dagar. Turneringen kallas ”Den gutniska olympiaden Stångaspelen”, över 2000 deltagare är med och tävlar i olika gutniska lekar, arenakamper, och lagidrotter på ett ställe som heter Stangmalmen, som ligger i Stånga på Gotlands södra sida.
Lite historia om tävlingen
Den 27 juli 1924 avgjordes första Stångaspelen på Gumbalde äng, för att 1956 flyttas till Stangmalmen. Dessa gotländska tävlingsformer och folklekar är faktiskt flera hundra år gamla. En del är så gamla att de går tillbaka till vikingatiden, då var det mest kamper inom de byar, socken och gårdar som fanns. Redan då skapade lekarna en stor trivsel, och mycket skratt av publiken. År 1882 kom en gren som kallades pärk, och under 1880-talets slut blev det så att dessa gotländska tävlingar hölls tre till fyra gånger under ett årtionde.
Rövkrok
Denna tävling går ut på att två personer ligger på marken, med sitt huvud jämsides med den andres höft. När de ligger så ska de hålla varandra hårt i armkrok, sedan ska männen lyfta sitt innersta ben rakt upp i luften, kroka ihop det med den andre mannens ben, det ska vara mellan knä och ankel. Sedan ska de båda dra med det ben som de krokat fast med, för att den andre ska göra en bakåtkullerbytta.
Pärk
I denna tävling deltar fjorton personer, varje lag består av sju tävlande, redskapet är en pärkboll, en boll som är gjord av ullgarns-nystan, hårt lindat och insytt i skinn, sedan använder man även träribbor. Det går till så här att bollen antingen slås med handen eller sparkas. Pärk är ett spel som spelas på en gräsmatta som har sidolinjer, men märkligt nog inga längdlinjer. Här ska man försvara sin mark och även erövra ny. Det markområdet som är markerat med linjer är det omtvistade området, här finns en rektangulär serveruta, den så kallade pärkrutan, och den är markerad med träribbor. Det finns två olika alternativ av spelet pärk, och det är fram- och bakpärk.